Du behöver

  • 0.5 l trattkantareller (cirka 250 g)
  • 1 msk smör
  • salt, svartpeppar
  • 4 dl mjölk eller grädde
  • 2.5 msk steksky (från viltet) eller 1/2 tärning kalvbuljong
  • 2 msk vetemjöl
  • 0.5 dl vatten
  • 1.5 msk messmör
  • 2 msk rödvin eller balsamvinäger

Gör så här

1
Ansa svampen, dela större exemplar. Fräs i tjockbottnad eller plastbelagd kastrull. Först utan fett, tills svampen inte släpper från sig mera vatten, sedan alltsammans med lite smör för smakens skull. Salta och peppra.

2
Tillsätt grädde eller mjölk, köttsky eller smulad buljongtärning. Koka upp, rör om. Skaka mjölet jämnt med vattnet i burk med skruvlock, sila ner i sjudande svampgrädde. Låt småputtra 5 minuter, rör om emellanåt.

3
Smaka, tillsätt mer salt och peppar om så behövs. Sätt ytterligare smak med messmör och ge såsen ett litet syrasting med vin eller vinäger.