Du behöver

  • ca 2 kg Sävstaholm, Alice eller vit eller röd Astrakan
  • 1–2 dl vatten
  • (2 kanelstänger)
  • Per kg äppelmos:
  • 1 tsk askorbinsyra
  • 4–6 dl strösocker
  • 1 rågat krm natriumbensoat

Gör så här

1
Skala, klyfta och kärna ur äpplena, lägg dem (med kanel om du vill) i rymlig gryta och slå på en bottenskyla vatten. Lägg på lock och koka upp på svag värme. Rör om emellanåt. Koka frukten mosig. Rör i askorbinsyra som håller moset ljust.

2
Väg moset och rör i lilla sockermängden. Smaka, och tillsätt mera socker efter tycke. Blanda ut konserveringsmedlet i en klick av moset, rör sedan noga ut klicken i hela satsen. Portionera ända till randen i heta, rena glasburkar. Förslut och låt svalna med burkarna upp och ner.

3
Med lingon: Rör ner ? deciliter lingon i 2 ? deciliter färdigt mos. Koka upp igen. Gott till stekt blodpudding med stekt fläsk, till stekt kassler och fläskstek. Förvara mörkt och svalt, med locket upp.