Du behöver

  • ca 1 kg bär, röda vinbär, hallon jordgubbar hjortron, åkerbär, björnbär, blåbär eller moreller
  • 6 dl (510 g) strösocker
  • 1 rågat krm natriumbensoat

Gör så här

1
Skölj, rensa, repa eller kärna ur bären. Varva bär och socker i syltgrytan, låt stå och safta sig en stund. Hetta upp långsamt, på svag värme under lock, och låt sedan småputtra 15–20 minuter, vippa försiktigt på grytan då och då, så bären inte bränns. Skumma av ytan.

2
Lös natriumbensoat i lite av sylten innan det rörs ut i hela grytan. Häll på rena och heta burkar, ända upp, och förslut. Låt svalna upp och ner. Förvara färdig, kall sylt rättvänd, på svalt, mörkt ställe.


Kommentar:
Tips Blanda gärna bärsorter.