Du behöver

  • 1 liter avrunnen, osötad saft av valfri sort, se receptet på rabarbersaft här intill
  • 9 dl (765 g) strösocker

Gör så här

1
Använd en stor vid kastrull för bästa resultat, dubbla inte satsen. Koka saften 3 minuter, rör ner sockret lite i sänder så det löser sig. Låt koka sakta, utan att röra om.

2
Koktiden beror på pektinmängden i frukten och avdunstningens hastighet. Prova med geléprovet om gelén är färdig: Häll någon matsked het gelémassa på kyld tallrik. Dra ett streck genom massan med skeden. Om massan inte rinner samman är gelén färdig. Sjud annars en stund till och prova igen. Ös upp i rena, heta glas, gärna udda och snygga nog att ställa på finbordet. Låt kallna och täck med ? centimeter smält paraffin. Låt stelna, förvara svalt och mörkt.


Kommentar:
Tips: Äppelgelé blir fantastiskt god med mynta i. Blanda i strimlade blad sista kokminuten. Till lamm!