Du behöver

  • 400-600 g djupfryst eller färsk torsk eller färsk laxfilé
  • ca 50 g smör eller margarin
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 2 1/2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • ca 1/2 dl fisk- och/eller hummerfond från flaska
  • 3 dl vispgrädde
  • 1-2 kuvert saffran
  • ca 1 tsk salt
  • dillkvistar
  • gröna purjoblad

Gör så här

1
Halvtina djupfryst fisk och skär den – eller färsk fisk – i drygt sockerbitsstora bitar.

2
Smält matfettet i en stor vid panna. Vispa i mjölet så att det blir en slät redning.

3
Tillsätt vin, vatten, fond, grädde och saffran. Koka upp och sjud sedan soppan sakta cirka 10 minuter. Smaka av med salt och eventuellt med lite mer fond.

4
Är soppan för tunn? Gaffla ihop cirka 1 msk smör eller margarin med 1 msk vetemjöl till en slät massa och vispa ner den i soppan.

5
Lägg till sist i de skurna fiskbitarna och låt dem bli precis bara genomkokta, inte koka för länge så att de blir mosiga.

6
Fördela soppan i sopptallrikar eller -skålar. Garnera med dillkvistar och små purjobladsbitar. Servera direkt.


Kommentar:
Klicka på länkarna för fler recept från Illstorps Lustgård i Skåne!