Du behöver
- 400-600 g djupfryst eller färsk torsk eller färsk laxfilé
- ca 50 g smör eller margarin
- 1/2 dl vetemjöl
- 2 1/2 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- ca 1/2 dl fisk- och/eller hummerfond från flaska
- 3 dl vispgrädde
- 1-2 kuvert saffran
- ca 1 tsk salt
- dillkvistar
- gröna purjoblad
Gör så här
1
Halvtina djupfryst fisk och skär den – eller färsk fisk – i drygt sockerbitsstora bitar.
2
Smält matfettet i en stor vid panna. Vispa i mjölet så att det blir en slät redning.
3
Tillsätt vin, vatten, fond, grädde och saffran. Koka upp och sjud sedan soppan sakta cirka 10 minuter. Smaka av med salt och eventuellt med lite mer fond.
4
Är soppan för tunn? Gaffla ihop cirka 1 msk smör eller margarin med 1 msk vetemjöl till en slät massa och vispa ner den i soppan.
5
Lägg till sist i de skurna fiskbitarna och låt dem bli precis bara genomkokta, inte koka för länge så att de blir mosiga.
6
Fördela soppan i sopptallrikar eller -skålar. Garnera med dillkvistar och små purjobladsbitar. Servera direkt.
Klicka på länkarna för fler recept från Illstorps Lustgård i Skåne!