Du behöver

  • 1.5 kg levande insjökräftor
  • 3 l vatten
  • 125 g grovsalt (ca 1 dl)
  • 1 msk dillfrö
  • 1 kg krondill kronorna

Gör så här

1
Det är viktigt att kräftorna är väl sköljda innan de kokas för att

2
undvika eventuell dy och dysmak. Lägg kräftorna i en stor bunke under kallvattenkranen, helst i ett par timmar, eller i diskhon med proppen i och byt vatten ofta.

3

4
1. Koka upp vatten, salt och dillfrö. Tillsätt hälften av dillkronorna och låt dem koka med i lagen i 5 minuter för att sedan plockas bort.

5
2. Låt kräftorna rinna av så de inte tar med sig en massa kallvatten i koket.

6
3. Lägg i hälften av kräftorna, lägg på locket, när lagen kokar upp lyfter du upp kräftorna igen.

7
4. Lägg i resten av kräftorna, på med lock och koka upp. Tillsätt de halvkokta kräftorna och resten av krondillen. Koka under lock i 3 minuter.

8
5. Sätt ner kastrullen i kallvatten för snabb avkylning. Ställ in kastrullen i kylen över natten.


Kommentar:
Recept av Per-Anders Bergqvist. I många recept är det öl och socker i kräftspadet men inte i Per-Anders. Det är helt onödigt menar han, och bara till för att dölja dålig smak. Det är viktigare att skölja kräftorna noga innan de kokas.