Du behöver
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 tsk flingsalt
- 3 tsk rosé- och svartpepparkorn
- cirka 3/4 dl finstrimlad färsk mynta
- 4 skivor lammstek, 3 cm tjocka
- 1 dl (oliv)olja
- 2 skivade vitlöksklyftor
- bitar av 2 kvistar rosmarin
- 2 tsk flingsalt
- 1 tsk rosé- och svartpepparkorn
- 1 dl (vitt) vin
- 4–8 rödlökar
- 1 pkt tärnad bacon
- 12–16 (kalla) kokta färskpotatisar
- flingsalt
- 2 msk olivolja
Gör så här
1
Rör ihop smör, flingsalt, nykrossade pepparkorn och mynta med gaffel eller elvisp på låg hastighet. Rulla in i plastfolie och kyl 30 minuter (eller frys 15 minuter).
2
Torka köttskivorna, klipp jack i fettkanterna så inte skivorna skålar sig. Blanda olja, vitlök, örtkvistar, salt, krossade pepparkorn och vin i stor plastpåse. Lägg i köttskivorna, förslut påsen och gnugga runt så att marinaden når alla ytor. Låt ligga framme i köket tills grillkolen blivit glödbädd. Vänd påsen emellanåt.
3
Skala lökarna och koka dem 5 minuter i saltat vatten. Låt rinna av och olja dem lätt. Salta och peppra lammskivornas alla ytor igen och grilla cirka 5 minuter på varje sida. Låt lökarna grilla bredvid.
4
Stek baconet fras-smuligt 2+1+1 minut på kökspapper i mikron på högsta effekt. Krossa eller halvera potatisarna, stämpeltryck dem i bacon, strö på salt och ringla över lite olja.
5
Grilla ett par minuter på varje sida, gärna i en het, oljad metallbakform eller liknande.
Servera potatisen till det grillade lammet med myntasmör.