Du behöver

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 tsk rosé- och svartpepparkorn
  • cirka 3/4 dl finstrimlad färsk mynta
  • 4 skivor lammstek, 3 cm tjocka
  • 1 dl (oliv)olja
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • bitar av 2 kvistar rosmarin
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk rosé- och svartpepparkorn
  • 1 dl (vitt) vin
  • 4–8 rödlökar
  • 1 pkt tärnad bacon
  • 12–16 (kalla) kokta färskpotatisar
  • flingsalt
  • 2 msk olivolja

Gör så här

1
Rör ihop smör, flingsalt, nykrossade pepparkorn och mynta med gaffel eller elvisp på låg hastighet. Rulla in i plastfolie och kyl 30 minuter (eller frys 15 minuter).

2
Torka köttskivorna, klipp jack i fettkanterna så inte skivorna skålar sig. Blanda olja, vitlök, örtkvistar, salt, krossade pepparkorn och vin i stor plastpåse. Lägg i köttskivorna, förslut påsen och gnugga runt så att marinaden når alla ytor. Låt ligga framme i köket tills grillkolen blivit glödbädd. Vänd påsen emellanåt.

3
Skala lökarna och koka dem 5 minuter i saltat vatten. Låt rinna av och olja dem lätt. Salta och peppra lammskivornas alla ytor igen och grilla cirka 5 minuter på varje sida. Låt lökarna grilla bredvid.

4
Stek baconet fras-smuligt 2+1+1 minut på kökspapper i mikron på högsta effekt. Krossa eller halvera potatisarna, stämpeltryck dem i bacon, strö på salt och ringla över lite olja.

5
Grilla ett par minuter på varje sida, gärna i en het, oljad metallbakform eller liknande.


Kommentar:
Servera potatisen till det grillade lammet med myntasmör.