Du behöver
- 12 järpbröst
- Potatisgratäng:
- 1 kg potatis, skalad och skivad
- 1 purjolök, strimlad
- 3-4 dl lagrad riven ost
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 1/2 tsk salt
- 2-3 krm svartpeppar
- 3 dl grädde
- Enbärssky:
- 1 msk smör
- 1/2 lök, hackad
- 1 msk tomatpuré
- 1/2 tsk timjan
- 1 kvist persilja
- 2 lagerblad
- 1/2 msk rödvinsvinäger
- 1 dl rödvin
- 1 dl vatten
- 1/3 dl köttbuljong eller kalvfond
- 4 vitpepparkorn
- 1 msk soja
- majsmjöl
- Wokgrönsaker:
- 1 stor morot, skuren i strimlor
- 100 g skogssvamp, riven (t ex champinjoner eller kantareller)
- 1/2 zucchini, skuren i strimlor
- 1 palsternacka, skuren i strimlor
- 2 polkabetor eller rödbetor, skuren i strimlor
- 100 g sockerärtor
- Till garnering:
- lingon
- färsk timjan
Gör så här
1
Börja med potatisgratängen. Blanda potatis och purjolök i en smord ugnsfast form. Salta och peppra. Strö över osten och tillsätt grädden.
2
Grädda gratängen i nedre delen av ugnen, 225 grader, tills potatisen blivit mjuk. Det tar 30-40 minuter.
3
Fortsätt med såsen. Bryn löken med smör i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt sjuda 10 minuter. Sila blandningen och slå tillbaka den i kastrullen. Koka upp såsen igen. Rör ut lite majsmjöl med vatten och vispa ner redningen, lite i taget, till önskad konsistens.
4
Woka grönsakerna och stek järpbrösten i en stekpanna med smör just före servering. Lägg upp grönsaker och järparna snyggt på fyra tallrikar. Strö några krossade enbär på tallriken och häll över såsen. Garnera tallrikarna och servera gratängen vid sidan av.
En meny från Hotel Sånninggården i Klippen, några kilometer väster om Hemavan i södra Lappland. Klicka på länkarna för övriga recept i menyn.