Du behöver
- 4 st kokta kalla potatisar tärnade
- 0.5 st påse fryst rotsaksmix
- 0.5 st herrgårdsgrönsaker påse
- 2 msk olivolja
- lammfärs eller annan färs
- 1 st ägg
- 1 dl riven västerbottenost eller annan smakrik ost
- 1.5 msk kalvfond
- 1 tsk salt
- 1.5 krm vitpeppar
- smör till stekning
Till servering:
2 dl yoghurt
1 tsk rosmarin
salt
vitpeppar gärna nymalen
Gör så här
1
1. Blanda potatisen med grönsakerna och lägg alltsammans i en ugnsfast form.
2
2. Droppa över olivoljan och rör om. Rosta rotsakerna i 225 graders ugnsvärme cirka 15 minuter.
3
3. Blanda färsen med ägg, ost, fond, salt och vitpeppar.
4
4. Dela färsen i fyra eller åtta delar och forma till runda biffar.
5
5. Stek dem med smör i en stekpanna cirka 4 minuter på varje sida. Stektiden kan variera beroende på tjocklek.
6
6. Blanda yoghurt med rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
7
7. Servera biffar tillsammans med rotsakspytt och yoghurt.
Om du vill ändra:
Använder du någon annan färs kan man prova en annan örtkrydda. Till exempel passar salvia utmärkt till fläskfärs medan timjan går bra till nöt.
<b>Tips!</b>
Ibland kan det vara svårt att veta om kött är färdigstekt. En liten lathund som jag brukar använda är mitt eget ansikte. Känns köttet som när du trycker med fingret mot kinden, då är köttet blodigt. Känns det som när du trycker mot hakan är köttet mediumstekt och känns det som pannan är det välstekt.