Du behöver

  • 1.2 kg spareribs (tunna spjäll)
  • 1.5 msk salt
  • 2 dl sojasås
  • 1 dl honung flytande
  • 0.5 dl oxbuljong
  • 1 cm röd chili
  • 1 cm ingefära
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0.5 st limefrukt
  • 2 näve rökspån lite grövre, t ex hickory eller mesquite

Gör så här

1
Gnid ribsen med salt och låt ligga i rumstemperatur cirka 1 timme. Häll sojasås, honung och buljong i en kastrull. Hacka chilin fint, riv ingefäran fint, finhacka vitlöksklyftorna och lägg allt i såskastrullen. Koka ihop till en glaze, cirka 10 minuter. Pressa i saften av en halv lime.

2
Förbered för indirekt grillning. Till vissa grillar finns speciella hållare att grilla revben i. Om sådan hållare finns, lägg den mitt på gallret och lägg dit revbenen. Lägg rökspånen (blötlagda i minst en halvtimme) ovanpå de glödande briketterna. Sätt på locket och reglera luftinsläppet så att temperaturen håller cirka 100 grader. Total stektid 2–3 timmar. Pensla då och då med glazen. Spjället är färdigt när köttet lossnar från benen.