Du behöver
- 2 kg gäddben och delade huvuden utan gälar och ögon
- 100 g grönsaker (purjolök, morot och rotselleri)
- 2 l vatten kallt
- 1 tsk salt
- redning
- 0.5 dl vetemjöl
- 2 dl vin torrt vitt
- 1 msk pressad citronsaft
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk smör
Garnering
250 g soppgrönsaker (purjolök, morötter och rotselleri)
2 msk smör
Gör så här
1
Skölj ben och fiskhuvuden (kasta gälar och ögon) väl i kallt vatten och lägg dem i en rymlig kastrull. Skölj och grovdela purjo, morot och selleri. Lägg dem i kastrullen. Häll på vatten tills det precis täcker ingredienserna. Salta.
2
Koka upp, skumma av väl med en slev och låt allt sjuda 30 minuter. Sila över spadet i en ren kastrull, kasta fiskbenen och grönsakerna. Koka in spadet till en kraftig buljong tills det återstår drygt 1 1/2 liter. Smaka av med mer salt om så behövs för att förstärka smaken.
3
Skaka samman mjöl, vin och citronsaft i en redningsbägare eller i burk med skruvlock. Vispa ner redningen i soppan och koka upp. Koka 3 minuter. Vispa ner grädde och smörklickar. Smaka av med salt och eventuellt mer citronsaft.
4
Ansa och skala grönsakerna. Strimla dem mycket tunt och fräs dem knappt mjuka i smör, utan att de får färg. Fördela dem i soppan i tallrikar vid servering.
5
Mängden soppa räcker till fyra portioner som ensamrätt med bröd till, eller till 8–10 förrättsportioner.