Du behöver

  • 1 kg gäddfilé
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm malen muskotnöt
  • 0.5 dl potatismjöl
  • 5 dl matlagningsgrädde 15 %
  • smör till stekning

Gör så här

1
Helt benfria fiskfiléer kan mixas till färs i matberedare. Om det finns ben kvar i gäddfilén måste man mala fiskköttet. Mal då två gånger, den andra gången tillsammans med saltet.

2
Blanda det mixade eller malda fiskköttet med salt, peppar, muskot och potatismjöl i matberedare

3
eller i köksmaskin med degkrok. Låt maskinen arbeta på låg hastighet tills färsen känns seg. Tillsätt då grädden i en tunn stråle under tiden som maskinen arbetar in grädden i färsen. Stek en provbiff och korrigera med salt och kryddor om så behövs.

4
Forma platta biffar med vattenfuktad hand på en fuktig skärbräda. Stek biffarna i smör i stekpanna 2–3 minuter på varje sida, de ska nätt och jämnt bli genomstekta och fasta inuti.

5
Tillbehör

6
Råkost:

7
Rör samman saften av 1/2 citron eller en hel lime, 1 matsked vatten och 1 matsked strösocker tills sockret löst sig.

8
Råriv 2 skalade morötter och blanda med 1/2 deciliter tunt skivad purjolök och 2 matskedar russin. Häll dressingen över.

9
Rödlökskompott:

10
Skala och klyfta tunt 1 stor rödlök. Lägg klyftorna i en liten kastrull med 2 matskedar smält smör, pressad saft av 1/2 citron eller 1 matsked rödvinsvinäger, 1/2 tesked salt och 1 kryddmått svartpeppar.

11
Rör om och sjud löken mjuk, den ska inte bli mosig, under lock på svag värme. Rör om ibland. Smaka av med strösocker.