Du behöver

  • 2 msk kalvfond
  • 7 dl vatten
  • 2 st potatis skalade i skivor
  • 2 st skivade rödlökar
  • 2 st vitlök skivade klyftor
  • 500 g kokta rödbetor
  • 0.5 st citron
  • 1 tsk stött kummin
  • 1 krm chilipeppar
  • salt
  • 2 dl crème fraîche kokbar

Tillbehör:

krasse ärtskott eller annat grönt
bröd mörkt grovt

Gör så här

1
Koka upp fond och vatten. Lägg i potatis, lök och vitlök och koka tills potatisen börjar mosa sig.

2
Skala under tiden rödbetorna och skär i mindre bitar. Lägg dem i soppbasen, koka upp igen och mixa med stavmixer (blender eller matberedare fungerar också) till en slät kräm i kastrullen. Krydda med citronsaft, kummin, lite chilipeppar och eventuellt mer salt och koka upp.

3
Sjud fem minuter och vispa i creme fraiche. Smaka av om du behöver ha i mer kryddor och eventuellt mer vatten, koka upp igen och servera. Soppan ska vara ganska tjock.

4
Servera soppan med lite grönt

5
i och ett gott mörkt, grovt bröd till.