Du behöver
- 2 msk kalvfond
- 7 dl vatten
- 2 st potatis skalade i skivor
- 2 st skivade rödlökar
- 2 st vitlök skivade klyftor
- 500 g kokta rödbetor
- 0.5 st citron
- 1 tsk stött kummin
- 1 krm chilipeppar
- salt
- 2 dl crème fraîche kokbar
Tillbehör:
krasse ärtskott eller annat grönt
bröd mörkt grovt
Gör så här
1
Koka upp fond och vatten. Lägg i potatis, lök och vitlök och koka tills potatisen börjar mosa sig.
2
Skala under tiden rödbetorna och skär i mindre bitar. Lägg dem i soppbasen, koka upp igen och mixa med stavmixer (blender eller matberedare fungerar också) till en slät kräm i kastrullen. Krydda med citronsaft, kummin, lite chilipeppar och eventuellt mer salt och koka upp.
3
Sjud fem minuter och vispa i creme fraiche. Smaka av om du behöver ha i mer kryddor och eventuellt mer vatten, koka upp igen och servera. Soppan ska vara ganska tjock.
4
Servera soppan med lite grönt
5
i och ett gott mörkt, grovt bröd till.