Du behöver

  • 2 st schalottenlökar skivade
  • 2 st vitlök klyftor skivad
  • 3 st kvistar bladpersilja grovhackad
  • 1 st paprika röd, i mindre bitar
  • 1 st fänkål strimlad
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 2 msk fiskfond
  • 1 st citron skal och saft av
  • 0.5 msk fänkålsfrön stötta
  • 1 st nät blåmusslor färska

Gör så här

1
Fräs schalottenlök, vitlök, persilja, paprika och färsk fänkål i en kastrull i olivolja. Slå på vin, vatten, fond, skal och saft av citron och fänkålsfrön. Låt koka upp och sjud cirka 10 minuter.

2
Förbered musslorna under tiden. Lägg alla helt stängda musslor i ett durkslag. Knacka lite lätt på dem som är öppna, stänger de sig kan de användas, annars kassera dem. Skölj och rensa musslorna i kallt vatten.

3
Häll 2 deciliter vatten i botten på en rymlig kastrull. När vattnet stormkokar lägger du i musslorna och kokar cirka 5–6 minuter under lock tills alla musslor öppnat sig. Rör om ett par gånger under kokningen.

4
Gör en ny genomgång och släng dem som inte öppnat sig. Slå soppan över musslorna (med musselspadet) och servera i djupa skålar med ett gott bröd till.


Kommentar:
Musslor som inte stänger sig när de är färska ska slängas. De som är stängda när de är kokade ska också slängas.