Du behöver

  • 1 bitar lax 12-15 cm, skinnfri mittbit
  • 1 msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk paprikapulver
  • 0.5 tsk svartpeppar krossad
  • 1 tsk dillfrö

Aprikos- och rödkålssallad:

0.5 dl pistaschnötter
0.5 st rödkål strimlat
1 dl aprikoser strimlade
0.25 st purjolök strimlad
0.5 dl mezeyoghurt
vitvinsvinäger
salt och peppar

Till servering:

gräddfil

Gör så här

1
Skär laxen på längden i 2-3 stavar. Blanda salt och socker och gnid in laxstavarna med det. Låt dra i 20 minuter.

2
Blanda paprikapulver, svartpeppar och dillfrön. Torka av laxen väl och rulla stavarna i kryddblandningen. Sota laxen runt om i lite olja i en varm panna. Rulla in laxen i plastfilm och låt kallna i kyl. Skiva laxen i stubbar vid servering.

3
Hacka och rosta pistaschnötterna. Blanda rödkål, aprikoser och purjolök. Vänd ner nötter och yoghurt, smaka av med vinäger, salt och peppar. Servera med gräddfil.


Kommentar:
Det här receptet har skapats av Peter J Skogström, Årets kock 2006.