Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 msk rapsolja
  • 1 röd chili, skivad
  • 1/3 purjolök i bitar
  • 2 morötter, skivade
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 knivsudd saffran
  • 1,2 liter vatten
  • 2 msk skaldjurs- eller hummerfond
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • Gurksked:
  • 1/2 gurka
  • de skalade räkorna
  • det rivna skalet av 1 lime
  • 2 msk pressad lime
  • 1/2 dl hackad dill
  • 2 msk creme fraiche
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1
Skala räkorna men spara skalen. Hetta upp en stor kastrull med oljan.

2
Fräs skalen tillsammans med grönsaker och kryddor i 3 minuter. Tillsätt tomatpuré och saffran, fräs i ytterligare 2 minuter. Häll på vatten och fond, koka på medelvärme utan lock i 20 minuter. Dra från värmen och låt dra i 15 minuter. Sila över i en annan kastrull. Koka ner i cirka 10 minuter, tillsätt grädde och koka ihop försiktigt under ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3
Kärna ur gurkan och skala den om du vill. Tärna fint och hacka räkorna. Blanda med limeskal, limejuice, dill, creme fraiche, salt och svartpeppar.

4
Servera gurk- och räkröran på ätskedarna och låt gästerna själva lägga den i den varma soppan.

5
Tips Soppan kan med fördel göras dagen före.