Du behöver
- 1 kg räkor med skal
- 1 msk rapsolja
- 1 röd chili, skivad
- 1/3 purjolök i bitar
- 2 morötter, skivade
- 10 svartpepparkorn
- 1 tsk timjan
- 2 lagerblad
- 2 msk tomatpuré
- 1 knivsudd saffran
- 1,2 liter vatten
- 2 msk skaldjurs- eller hummerfond
- 3 dl vispgrädde
- salt och peppar
- Gurksked:
- 1/2 gurka
- de skalade räkorna
- det rivna skalet av 1 lime
- 2 msk pressad lime
- 1/2 dl hackad dill
- 2 msk creme fraiche
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Skala räkorna men spara skalen. Hetta upp en stor kastrull med oljan.
2
Fräs skalen tillsammans med grönsaker och kryddor i 3 minuter. Tillsätt tomatpuré och saffran, fräs i ytterligare 2 minuter. Häll på vatten och fond, koka på medelvärme utan lock i 20 minuter. Dra från värmen och låt dra i 15 minuter. Sila över i en annan kastrull. Koka ner i cirka 10 minuter, tillsätt grädde och koka ihop försiktigt under ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
3
Kärna ur gurkan och skala den om du vill. Tärna fint och hacka räkorna. Blanda med limeskal, limejuice, dill, creme fraiche, salt och svartpeppar.
4
Servera gurk- och räkröran på ätskedarna och låt gästerna själva lägga den i den varma soppan.
5
Tips Soppan kan med fördel göras dagen före.