Du behöver
- 1 nät färska musslor
- 1 liter fiskbuljong (vatten + fiskfond)
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 morötter
- 2-3 schalottenlökar
- 1 bit purjolök
- 1 liten fänkål
- 3 dl vispgrädde
- ca 1 msk maizena eller idealmjöl
- salt
- vitpeppar
- 1 valnötsstor bit ingefära
- 600 g gösfilé eller torskfilé
- 300 g skalade räkor
- färska örtkryddor, t. ex. timjan och basilika
Gör så här
1
Borsta musslorna rena och kasta bort dem som öppnat sig, eller är trasiga. Koka de hela musslorna i fiskbuljongen och hälften av vinet tills de öppnar sig. Ta upp dem.
2
Skala morötter och lök och skär morötterna i slantar och övriga grönsaker i strimlor.
3
Lägg i grönsakerna i buljongen och låt dem koka upp och lyft sedan ur dem. Koka nu ihop buljongen med resten av vinet och grädden och red av lätt. Smaka av med salt, peppar och finstrimlad färsk ingefära. Varva sedan grönsaker, fisk och sås i en vid gryta. Låt puttra sakta cirka 5 minuter utan att röra om. Lägg i musslor och strö över räkor samt färska örtkryddor.
Recepten är komponerade av Nils-Emil Ahlin och Kjell Appelgren.