Du behöver

  • 5 liter mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk ostlöpe
  • 4 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mandel, hackad
  • 3 bittermandlar, rivna
  • 1/2 tsk salt
  • 1 apelsin
  • 1 blodapelsin
  • 1 grapefrukt
  • 1 citrongräs
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1 kruka citronmeliss

Gör så här

1
Värm mjölken till 37 grader. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Vispa ner redningen och löpen i mjölken. Häll upp i form och låt kallna 30 minuter tills smeten geleats. Rör om ordentligt så att geléet bryts, och låt den stå ytterligare 30 minuter. Häll upp i en sil och låt vasslen rinna av. Lägg ostmassan i en skål och rör om så att massan blir grynig.

2
Vispa ihop ägg, socker, grädde, mandel och salt. Blanda med ostmassan. Häll allt i en smord, vid 2-liters form och baka i nedre delen av ugnen i 175 grader

3
1–1 1/4 timme tills ostkakan stannat. Ta ut och låt kallna.

4
Tvätta citrusfrukterna och riv skalen. Banka citrongräset med baksidan på kniven. Koka upp socker och vatten. Tillsätt vinet, citrongräs och citrusskalen. Låt kallna och ta bort citrongräset.

5
Skär fruktfiléerna ur klyfthinnorna. Lägg filéerna i sockerlagen.

6
Servera ostkakan med citrusfrukter och garnera med citronmeliss. Kakan måste tillagas dagen före servering, eller ännu tidigare.