Du behöver
- 5 liter mjölk
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk ostlöpe
- 4 ägg
- 1/2 dl strösocker
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl mandel, hackad
- 3 bittermandlar, rivna
- 1/2 tsk salt
- 1 apelsin
- 1 blodapelsin
- 1 grapefrukt
- 1 citrongräs
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 1/2 dl vitt vin
- 1 kruka citronmeliss
Gör så här
1
Värm mjölken till 37 grader. Rör ut mjölet i lite av mjölken. Vispa ner redningen och löpen i mjölken. Häll upp i form och låt kallna 30 minuter tills smeten geleats. Rör om ordentligt så att geléet bryts, och låt den stå ytterligare 30 minuter. Häll upp i en sil och låt vasslen rinna av. Lägg ostmassan i en skål och rör om så att massan blir grynig.
2
Vispa ihop ägg, socker, grädde, mandel och salt. Blanda med ostmassan. Häll allt i en smord, vid 2-liters form och baka i nedre delen av ugnen i 175 grader
3
1–1 1/4 timme tills ostkakan stannat. Ta ut och låt kallna.
4
Tvätta citrusfrukterna och riv skalen. Banka citrongräset med baksidan på kniven. Koka upp socker och vatten. Tillsätt vinet, citrongräs och citrusskalen. Låt kallna och ta bort citrongräset.
5
Skär fruktfiléerna ur klyfthinnorna. Lägg filéerna i sockerlagen.
6
Servera ostkakan med citrusfrukter och garnera med citronmeliss. Kakan måste tillagas dagen före servering, eller ännu tidigare.