Du behöver
- 200–300 g chocolate-chip-cookies
- 200 g mörk choklad
- 3 ägg + 2 äggulor extra
- 1 tsk vaniljpuder (pulveriserad vaniljstång) eller 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl florsocker
- 5 dl vispgrädde
- björnbär och körsbär till servering
Gör så här
1
Hacka kakorna fint. Bryt chokladen i bitar, sprid ut på en stor tallrik och placera tallriken ovanpå en kastrull med några centimeter kokande vatten i botten. Låt chokladen smälta.
2
Vispa ihop ägg, äggulor, vaniljpuder och socker i en värmetålig skål eller bunke. Koka upp ungefär 1 decimeter vatten i en vid kastrull, sänk värmen, ställ ner skålen eller bunken i det sjudande vattnet och vispa med elvisp 6–8 minuter tills blandningen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna något.
3
Vispa grädden i separat kärl tills den formar mjuka toppar.
4
Rör försiktigt ner grädden i äggblandningen, blanda väl.
5
Vänd därefter ner den smälta chokladen och kaksmulorna.
6
Häll i form och frys minst 6 timmar eller över natten.
7
Låt semifreddon tina något före servering. Servera med björnbär ock körsbär till.
Tid 30 min + tid för frysning.