Du behöver

  • 200–300 g chocolate-chip-cookies
  • 200 g mörk choklad
  • 3 ägg + 2 äggulor extra
  • 1 tsk vaniljpuder (pulveriserad vaniljstång) eller 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl florsocker
  • 5 dl vispgrädde
  • björnbär och körsbär till servering

Gör så här

1
Hacka kakorna fint. Bryt chokladen i bitar, sprid ut på en stor tallrik och placera tallriken ovanpå en kastrull med några centimeter kokande vatten i botten. Låt chokladen smälta.

2
Vispa ihop ägg, äggulor, vanilj­puder och socker i en värmetålig skål eller bunke. Koka upp ungefär 1 decimeter vatten i en vid kastrull, sänk värmen, ställ ner skålen eller bunken i det sjudande vattnet och vispa med elvisp 6–8 minuter tills blandningen tjocknat. Ta från värmen och låt svalna något.

3
Vispa grädden i separat kärl tills den formar mjuka toppar.

4
Rör försiktigt ner grädden i äggblandningen, blanda väl.

5
Vänd därefter ner den smälta chokladen och kaksmulorna.

6
Häll i form och frys minst 6 timmar eller över natten.

7
Låt semifreddon tina något före servering. Servera med björnbär ock körsbär till.


Kommentar:
Tid 30 min + tid för frysning.