Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver

Glasyr

1.5 dl flagad mandel
75 g smör
0.75 dl strösocker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
citronmeliss att garnera med

Gör så här

1
Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp ägget, tillsätt sockret och vispa ljust och pösigt. Rör ner smöret, ej bottensatsen. Sikta ner mjölet med bakpulvret och rör samman till en smet. Lägg bakplåtspapper i bottnen på en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Klicka ner smeten. Grädda på nedre falsen i ugn i 175 grader 20–30 minuter tills smeten stannat.

2
Glasyr Blanda mandel, smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Sjud under omrörning tills mjölet reder glasyren, den får inte koka.

3
Ta ut kakan och bred snabbt över glasyren. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda den färdig, 15–20 minuter tills ytan fått fin färg. Låt den svalna i formen. Lossa och låt den kallna helt på galler. Garnera med citronmeliss. Kan frysas.