Du behöver

  • 200 g mandel
  • 200 g smör
  • 200 g mörk choklad
  • 5 st ägg
  • 200 g strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 msk svartvinbärssylt
  • Vispad grädde
  • hallon att dekorera med

Gör så här

1
Skålla och mal mandlarna på mandelkvarn (att krossa dem i matberedare duger inte). Smält smöret tillsammans med chokladen under omrörning i vattenbad. Låt svalna.

2
Knäck ett ägg i en bunke. Skilj övriga ägg i gulor och vitor. Lägg gulorna i bunken med det hela ägget och vispa ljust och pösigt med sockret. Vispa äggvitorna med salt till fast skum. Vispar och bunke måste vara alldeles rena. Rör ner chokladen försiktigt i äggpöset. Vänd ner malda mandlar och svartvinbärssylt. Vänd slutligen ner de hårdvispade äggvitorna i två omgångar med slickepotten.

3
Fyll smeten i en rund form med avtagbar kant, 24 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i bottnen. Grädda kakan på nedre falsen i ugn i 150 grader cirka 1 timme. Låt kakan kallna i formen.

4
Kakan är helt mjöl, så den är en godbit även för glutenkänsliga.