Du behöver
- 200 g mandel
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 5 st ägg
- 200 g strösocker
- 1 krm salt
- 3 msk svartvinbärssylt
- Vispad grädde
- hallon att dekorera med
Gör så här
1
Skålla och mal mandlarna på mandelkvarn (att krossa dem i matberedare duger inte). Smält smöret tillsammans med chokladen under omrörning i vattenbad. Låt svalna.
2
Knäck ett ägg i en bunke. Skilj övriga ägg i gulor och vitor. Lägg gulorna i bunken med det hela ägget och vispa ljust och pösigt med sockret. Vispa äggvitorna med salt till fast skum. Vispar och bunke måste vara alldeles rena. Rör ner chokladen försiktigt i äggpöset. Vänd ner malda mandlar och svartvinbärssylt. Vänd slutligen ner de hårdvispade äggvitorna i två omgångar med slickepotten.
3
Fyll smeten i en rund form med avtagbar kant, 24 centimeter i diameter, med bakplåtspapper i bottnen. Grädda kakan på nedre falsen i ugn i 150 grader cirka 1 timme. Låt kakan kallna i formen.
4
Kakan är helt mjöl, så den är en godbit även för glutenkänsliga.