Du behöver
- 600 g fiskfilé benfri och tjock av hälleflundra, långa eller torsk
- 2 st fänkålsstånd
- 1 dl vermouth t ex Noilly Prat
- 1 dl vatten
- 1 tsk fiskfond eller 1/2 tärning fiskbuljong
- 3 msk vispgrädde + 1 msk vetemjöl
- salt, vitpeppar
Gör så här
1
Skär loss benen från filéerna om hälleflundran köps i skivor.
2
Skär bort benraden som ligger mellan fiskens ryggfilé och buksida på långa eller torsk. Dela ryggfilén i tjocka bitar, dela den tunna buksidan och vik bitarna dubbla. Dela fänkålsstånden mitt itu. Skär varje halva i fyra klyftor.
3
Koka upp vin, vatten och fiskfond i en traktörpanna. Lägg i fänkålsklyftorna och koka dem knappt mjuka, cirka 5 minuter. Ta upp dem på varmt fat som har plats för den färdiga fisken också. Håll varmt under folie.
4
Lägg fiskbiffarna i spadet. Koka upp och låt fisken sjuda under lock på svag värme 5-7 minuter tills bitarna är vita och fasta rakt igenom. Lägg upp dem på fatet under folie.
5
Vispa samman grädde och mjöl (glutenintoleranta kan reda maizenaredning för ljusa såser, se dosering på förpackningen). Vispa ner grädden i fiskspadet och koka 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med aningen mer vin om såsen blir för tjock.
6
Fukta fiskbiffarna med lite sås och servera resten av såsen bredvid.