Du behöver
4 portioner
4 st unga orrfåglar eller 2 äldre
1 msk vetemjöl
2 msk smör skirat
salt nymald vitpeppar
4 st sidfläsk tunna skivor rökt
Skysås:
1 dl rödlök finhackad
1 msk smör
3 dl orrfond (se länk)
4 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar
1 krm strösocker
1 msk mörk choklad riven
2 msk smör
Gör så här
1. Plocka och rensa orrfåglarna. Skär ut bröstet med bröstbenet kvar. Skrapa köttet av skrovet och frys in köttet för ett senare tillfälle. Skölj skroven rena i kallt vatten, koka fond enligt recept (se länk).
2. Putsa de utskurna brösten, kolla att inga hagel finns kvar. Vänd brösten i mjöl och bryn dem hastigt i skirat smör tills de får fin färg, men de ska inte färdigstekas. Lägg upp brösten i lilla långpannan, krydda med salt och peppar och täck med sidfläskskivor.
3. Inför servering Ställ in pannan med orrbrösten mitt i ugnen i 175 grader. Stek dem cirka 10 minuter till en innertemperatur på 60 grader. Ta pannan ur ugnen, slå in köttet i alfolie och låt bitarna vila cirka 10 minuter. Skär bröstköttet från benen och servera på varm tallrik.
4. Sås: Fräs rödlöken blank i smör. Tillsätt fond och vin. Koka ner tills 1/3 av vätskan kvarstår. Sila genom silduk. Smaka av med balsamvinäger, salt, peppar och socker.
5. Vid servering: Värm såsen. Smält chokladen i såsen. Mixa in smöret med stavmixer. Gjut såsen över orrköttet på tallrikarna.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows