Du behöver

  • 1 pkt frysta smördegsplattor 5 stycken
  • ägg vispat, till pensling

Fyllning:

1 st lök stor gul
1.5 msk margarin eller olja
500 g lammfärs eller nötfärs
1/2-1 msk ingefära mycket finhackad färsk ingefära
1/2-1 tsk spiskummin mald
1 tsk chilifrukt finhackad, grön
1.5 tsk salt 2-3 krm svartpeppar
1 dl ärter djupfrysta gröna
1.5 msk koriander finhackad färsk

Gör så här

1
Tina smördegsplattorna cirka 20 minuter.

2
Förbered fyllningen under tiden: Skala och hacka löken. Fräs den blank i matfett. Tillsätt och bryn färsen lätt. Rör i ingefära, spiskummin och chili. Smaka av med salt och peppar. Blanda i ärter och koriander.

3
Dela smördegsplattorna på mitten så att det blir tio fyrkanter, 8 x 8 cm. Kavla ut dem 2-3 cm på både längden och bredden.

4
Sätt ugnen på 200 grader.

5
Fördela färsfyllningen på de utkavlade plattorna, vik ihop till trianglar och tryck till kanterna med en gaffel så att fyllningen håller sig på plats. Pensla trekanterna med ägg, lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda 15-20 minuter.

6
Sallad att äta till: Lossa och skölj 4-6 stora isbergssalladsblad och låt bladen rinna av väl. Finhacka och blanda 1 liten gul lök, 1 grön paprika, cirka 1 dm färsk gurka och 2 tomater. Låt blandningen stå och rinna av så länge. Salladssås: Häll cirka 1 dl matlagningsyoghurt i en skål och smaka av med 1/2 tsk salt, 1 tsk strösocker, cirka 1 msk pressad citron och 1/2-1 krm


Kommentar:
Ett recept från restaurangen Shanghai i Örebro som gärna mixar asiatisk mat av olika slag.