Du behöver
- 1 kg (halv)tinad laxfilé
- 2 tsk svart- och vitpeppar
- 1 tsk citronpeppar
- 2 1/2 msk strösocker
- 1/2 dl salt
- drygt 1 kg hel kolja, mittbit, urbenad med skinnet kvar
- (2–3 msk Läckö Slottsakvavit)
- en rejäl dillknippa
- 2 tsk grovstött svart- och vitpeppar
- 2 1/2 msk strösocker
- 1/2 dl salt
Gör så här
1
Båda fiskarna:
2
Ta bort fiskbenen med pincett. Halvera filébitarna tvärsöver, torka med kökspapper.
3
Laxen:
4
1. Grovstöt pepparsorterna i mortel, blanda med socker och salt. Strö en fjärdedel av blandningen i ugnsform, lägg på ena fiskbiten, skinnsidan nedåt. Strö två fjärdelar av saltblandningen över fiskköttet. Lägg på den andra fiskbiten med tjock fiskköttsida mot tunn. Strö resten av saltblandningen över och täck med plastfolie.
5
2. Ställ i kyl två dygn, vänd på fisken i formen morgon och kväll.
6
Koljan:
7
1. Sprinkla köttsidorna på koljan med snaps, om så önskas.
8
2. Hacka dillen. Blanda peppar, socker och salt. Grunda en form med en fjärdedel av dill och lika mycket kryddblandning. Lägg på ena fiskhalvan, skinnet nedåt. Fördela två fjärdedelar av dill och kryddor på fiskköttet i formen, lägg på andra fiskbiten med köttsidan ner och tunn sida mot tjock. Strö resten av dill och kryddor ovanpå fisken, täck och ställ i kyl 2 dygn. Vänd fisken morgon och kväll, så nedersta skinnsidan kommer upp.
9
Båda fiskarna:
10
Slå bort lagen från fiskarna och förvara i kyl, hel eller skivad, i max 5 dygn. (Kan frysas både hel och skivad. Skiva med tunn och böjlig vass kniv snett mot skinnet.) Lägg upp på fat. Täck med plast och förvara i kyl över natt.
Tid 30 minuter + 2 dygn + 30 minuters skivtid