Du behöver
- ca 400 g strömmingsfiléer
- Frityrsmet:
- 1 äggvita
- 2 dl vetemjöl
- 2 msk sesamfrön
- 2 tsk salt
- 1 tsk paprikapulver
- 2 krm kajennpeppar
- 1 1/2 dl (mineral)vatten
- Till friteringen:
- ca 1 liter neutral olja
- Hummusremoulad:
- 1 msk curry
- 1 msk smör eller olja
- 1 burk (250 g) färdig hummus
- 3 msk bostongurka
- zest från 1/2 citron
- Tillbehör:
- smörad kavring
- salladsblad
- dillvippor
Gör så här
1
Klipp bort ryggfenan på filéerna. Vispa äggvitan fast med ren visp i ren skål, annars blir det inget skum. Vispa samman mjöl, frön, salt och kryddor med vattnet innan du vänder ner äggskummet i smeten. Hetta upp oljan till 180 grader i fritös, eller i tjockbottnad gryta med hushållstermometer i.
2
3
Doppa fiskfileerna i smeten, fritera några i taget 4–5 minuter till gyllenbrun färg. Låt rinna av någon minut på kökspapper och lägg i ugnsform efterhand. Värm eventuellt hela formen 5 minuter i 225 grader varm ugn när all fisken är färdig.
4
5
Hummusremoulad: Värm curry med fettet i mikron någon minut, tills det bubblar. Låt svalna lite och rör ner i hummusen tillsammans med gurka och citronskal.
6
Servera strömmingen på smörad kavring med sallad, hummusremoulad och dillvippa.