Du behöver

  • ca 400 g strömmingsfiléer
  • Frityrsmet:
  • 1 äggvita
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm kajennpeppar
  • 1 1/2 dl (mineral)vatten
  • Till friteringen:
  • ca 1 liter neutral olja
  • Hummusremoulad:
  • 1 msk curry
  • 1 msk smör eller olja
  • 1 burk (250 g) färdig hummus
  • 3 msk bostongurka
  • zest från 1/2 citron
  • Tillbehör:
  • smörad kavring
  • salladsblad
  • dillvippor

Gör så här

1
Klipp bort ryggfenan på filéerna. Vispa äggvitan fast med ren visp i ren skål, annars blir det inget skum. Vispa samman mjöl, frön, salt och kryddor med vattnet innan du vänder ner äggskummet i smeten. Hetta upp oljan till 180 grader i fritös, eller i tjockbottnad gryta med hushållstermometer i.

2

3
Doppa fiskfileerna i smeten, fritera några i taget 4–5 minuter till gyllenbrun färg. Låt rinna av någon minut på kökspapper och lägg i ugnsform efterhand. Värm eventuellt hela formen 5 minuter i 225 grader varm ugn när all fisken är färdig.

4

5
Hummusremoulad: Värm curry med fettet i mikron någon minut, tills det bubblar. Låt svalna lite och rör ner i hummusen tillsammans med gurka och citronskal.

6
Servera strömmingen på smörad kavring med sallad, hummus­remoulad och dillvippa.