Du behöver

  • 2 st aubergine
  • 1 dl olivolja extra vergine
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 pkt krossade tomater (370 g)
  • 0.5 tsk havssalt
  • 1 krm svartpeppar
  • basilikablad färska
  • 0.5 dl persilja hackad
  • 0.5 st vitlöksklyfta finhackad
  • 90 g parmesanost finriven
  • 0.5 dl ströbröd
  • 1 st mozzarella 125 g

Gör så här

1
Tvätta auberginerna och skär dem i tunna skivor på längden, cirka 1 centimeter tjocka. Lägg dem på papprad ugnsplåt och baka mitt i ugnen i 225 grader cirka 20 minuter. Ta ut dem, pensla med lite av oljan och låt svalna.

2

3
Pressa vitlöksklyftan platt med ett knivblad. Fräs den lätt i 2–3 minuter i en stekpanna med 1/2 deciliter olivolja. Häll i tomatkrosset och salt och peppar. Låt bubbla i pannan på knappt medelvärme cirka 20 minuter, späd med lite vatten om det blir torrt, rör om då och då. Lägg i några basilikablad och smaka av med mer salt och peppar om så behövs. Ta bort vitlöken. Låt såsen vila.

4

5
Blanda persilja, vitlök, parmesanost och ströbröd. Skär mozzarellaosten i småbitar. Lägg en bit mozzarella på varje aubergineskiva. Strö på persilje- och ostblandningen, salt och peppar. Rulla samman och lägg rullarna tätt i en oljad ugnssäker form. Bred på tomatsåsen, resten av persilje- och ostblandningen och basilikablad samt ringla över resten av oljan.

6

7
Baka rätten mitt i ugnen i 225 grader 15–20 minuter tills ytan fått gyllene stekskorpa. Servera med bröd, riven parmesan och sallad.