Du behöver

  • 15 g trattkantareller (2 dl), torkade
  • 1.5 dl hett vatten
  • 0.75 dl schalottenlök
  • 0.5 dl olivolja
  • 3 dl avorioris
  • 1.5 dl vin (t ex Soave)
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 dl parmesanost
  • salt och svartpeppar
  • 1 st grön sparris
  • 1 pkt ryggfilé av torsk (300 g)
  • färsk timjan

Gör så här

1
Blötlägg svampen minst 10 minuter i hett vatten. Krama ur och använd vattnet i risotton.

2

3
Fräs löken blank i olja i en tjockbottnad kastrull. Rör ner riset och fräs det 2–3 minuter. Häll i vinet och låt det koka in. Rör flitigt. Tillsätt 3 deciliter av buljongen samt svampvattnet. Rör medan det kokar in. Fortsätt späda med cirka 1 deciliter buljong i taget under tiden risotton kokar på medelvärme.

4

5
Tillsätt trattkantarellerna när hälften av vätskan tillsatts. När riset är mjukt efter cirka 15 minuter vänds osten ner. Smaka av med salt och peppar.

6

7
Koka under tiden sparrisen 3 minuter i lättsaltat vatten.

8
Låt fiskbitarna sjuda i lättsaltat vatten, eventuellt med lite vitt vin, 10–12 minuter.

9

10
Lägg upp risotton på fat, fördela sparrisstjälkarna över och toppa med fiskbitarna. Garnera med timjan.