Du behöver
- 4 portioner matvete
- 400 g tinade gröna ärter
- 500 g tinad eller färsk kycklinglever
- 2 msk smör
- salt, svartpeppar
- 2 gula lökar
- 200 g färska (skogs)champinjoner
- 1 1/2 msk vetemjöl
- 1 dl kaffegrädde
- 2 dl cider eller vatten
- 1/2 tärning kalvbuljong
Gör så här
1
1 Koka matvetet. Låt ärterna bli varma ovanpå vetet under lock
2
efter koktidens slut. Blanda om strax före servering.
3
2 Dela levern i 5-kronestora bitar. Bryn bitarna hastigt i hälften av smöret, salta och peppra. Ta upp.
4
3 Klyfta eller grovtärna löken, stek den mjuk i lite smör på medelvärme, ta upp. Ansa och grovskiva svampen, stek den i sista smörklicken.
5
4 Lägg tillbaka lök och lever i panna, rör i mjölet och tillsätt grädde, cider och smulad buljongtärning. Koka upp under omrörning, lägg på lock och låt puttra 3–5 minuter. Smaka av med salt och peppar.