Du behöver

  • 800 g lammkött utan ben eller 1,2 kg med ben av bog, stek eller rygg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 0.5 st blomkålshuvud
  • 1 st broccoli i bukett
  • 2 st morötter
  • 2 st persiljerötter eller palsternackor
  • 2 skiva kålrot

Sås

6 dl spad
2 msk smör mjukt
3 msk vetemjöl
1/2–1 dl vispgrädde
1 dl hackade örter t ex persilja, gräslök, dill
salt, vitpeppar
0.5 st citron pressad saft av
strösocker

Gör så här

1
Dela köttet i bitar. Skölj dem under kallvattenskranen. Lägg köttet i en kastrull och häll på kokande vatten tills den nätt och jämnt täcker. Koka upp och skumma av väl. Tillsätt salt och peppar och sjud köttet tills det är mört, 40–50 minuter.

2

3
Rensa och dela grönsaker och rotsaker i mindre bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med köttet 8–10 minuter på slutet av köttets koktid. Ta upp kött och grönsaker och håll dem varma.

4

5
Koka in spadet tills det återstår cirka 6 deciliter. Rör samman smör och mjöl och vispa redningen in i såsen. Koka upp, och sjud såsen 8–10 minuter. Vispa ner grädden.

6
Häll hälften av såsen i en mixer och mixa ner örterna till en slät, grön sås. Vispa tillbaka den gröna såsen ner i kastrullen. Koka upp igen. Smaka av såsen med salt, peppar, citron och eventuellt aningen strösocker.

7

8
Lägg upp kött och grönsaker på ett serveringsfat och ös såsen över. Servera med kokt potatis.