Du behöver

  • 1 kålrot, 700–800 g
  • 2 potatisar, mjölig sort
  • 1/4 röd chilifrukt, finhackad
  • ca 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm nyriven muskotnöt
  • 1 ägg
  • 2–3 msk ströbröd

Gör så här

1
Skiva, skala och koka kålroten tillsammans med skalade potatisar i lättsaltat vatten tills kålrotsskivorna precis är mjuka, cirka 15 minuter. Sila bort kokvattnet.

2

3
Stampa kålrotsskivor och potatis till grovt mos tillsammans med chili och matlagningsgrädde. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.

4

5
Skeda moset i en smord, ugnssäker form. Släta till ytan och pensla rejält med hopvispat ägg. Strö på ströbröd och gratinera mitt i ugnen i 250 grader 8–10 minuter tills ytan fått färg.

6

7
Servera kålrotslådan varm till kokt kött, korv eller charkuterier.