Du behöver
- 1 kålrot, 700–800 g
- 2 potatisar, mjölig sort
- 1/4 röd chilifrukt, finhackad
- ca 1 1/2 dl matlagningsgrädde
- ca 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm nyriven muskotnöt
- 1 ägg
- 2–3 msk ströbröd
Gör så här
1
Skiva, skala och koka kålroten tillsammans med skalade potatisar i lättsaltat vatten tills kålrotsskivorna precis är mjuka, cirka 15 minuter. Sila bort kokvattnet.
2
3
Stampa kålrotsskivor och potatis till grovt mos tillsammans med chili och matlagningsgrädde. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
4
5
Skeda moset i en smord, ugnssäker form. Släta till ytan och pensla rejält med hopvispat ägg. Strö på ströbröd och gratinera mitt i ugnen i 250 grader 8–10 minuter tills ytan fått färg.
6
7
Servera kålrotslådan varm till kokt kött, korv eller charkuterier.