Du behöver
- 50 g mandel skivade
- 1 dl solrosolja
- 1 kg lammkött t ex steken, tärnat
- 2 st morötter stora, eller flera små, skurna i tunna, smala stavar
- 2 st gul lök tunt skivade
- 75 g aprikoser hackade
- 700 g ris (ca 8 dl)
- salt
- svartpeppar
- 4.5 dl kycklingbuljong
- 1.5 dl apelsinjuice
- 1 msk apelsinskal rivet
- 6 dl vatten
- 2 st granatäpple kärnor från
Gör så här
1
Värm ugnen till 200 grader. Strö ut mandeln på en bakplåt och rosta i cirka fem minuter tills den är gyllenbrun. Ställ den åt sidan.
2
3
Sänk ugnen till 180 grader.
4
Värm upp solrosoljan i en stor stekpanna eller wokpanna. Lägg i allt lammkött och stek i 5–6 minuter. Ta ut köttet ur pannan och ställ det åt sidan.
5
6
Häll i mer solrosolja, sänk värmen lite och stek morötterna i cirka 3 minuter. Tillsätt löken och stek tillsammans med morötterna tills den är mjuk.
7
8
Blanda ner hackad, torkad aprikos, mandel och ris. Stek i några minuter till och rör om hela tiden så att riset blir helt täckt i olja. Lägg sedan i köttet i pannan, salta och peppra.
9
10
Häll över kycklingbuljong, apelsinjuice, rivet apelsinskal och vatten. Låt koka upp. Ta bort pannan från värmen och häll över allt i en stor kastrull eller gryta och ställ i ugnen.
11
12
Koka i ugnen under lock i cirka 40 minuter tills all vätska absorberats av riset. Strö över granatäppelkärnor före servering.