Du behöver
- 4 dl rågsikt
- 1 l vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 3 msk strösocker
- 50 g jäst
- 4 dl vatten ljumt
- 1 dl olja neutral
Att koka i
2 l vatten
2 msk socker eller 1 msk bakpulver
Garnering
salt eller kummin
Gör så här
1
Blanda mjöl, salt och socker i bunke. Rör ut den i 37-gradigt vatten. Häll över mjölblandningen tillsammans med oljan. Arbeta till stadig deg med maskin eller elvisp med degkrokar 5 minuter. Täck och låt jäsa 45 minuter.
2
Ta upp degen på bänken och knåda den smidig och blank.
3
4
Dela i 10 lika bitar och trilla var och en (cirka 90 centimeter lång). Lägg ihop till kringla, nyp fast ändarna.
5
Koka upp vatten, tillsätt socker eller bakpulver (som ger blank yta). Sjud ett par kringlor i sänder 1 minut, vänd efter halva tiden.
6
7
Ta upp med hålslev och strö ovansidan med salt eller kummin. Lägg på två papprade plåtar. Grädda den fyllda plåten i nedre delen av 200-gradig ugn 20 minuter. Kringlorna ska vara hårda utanpå men mjuka inuti. Kan frysas.