Du behöver

Hollandaisesås

1 dl vitt vin
8 st vitpepparkorn
1 st lagerblad
2 msk citronjuice
1 tsk vitvinsvinäger
1 st gul lök hackad
400 g smör
äggulor
pressad citron
salt och vitpeppar

Lax

600 g laxfilé i portionsbitar
1 msk smör
1 msk olja
salt och citronpeppar

Gör så här

1
Hollandaise: Lägg vitt vin, pepparkorn, lagerblad, citronjuice, vinäger och hackad lök i en kastrull. Låt koka ner till knappt hälften. Sila över i en annan kastrull. Smält smöret. Låt alla grumligheter sjunka till botten. Håll smöret ljummet.

2

3
Lägg äggulorna i kastrullen med reduktionen. Sätt den i ett sjudande vattenbad. Vispa tills det tjocknar något.

4
Tillsätt smöret, lite i taget under vispning så att såsen tjocknar, undvik bottensatsen. Smaka av med citron, salt och peppar.

5

6
Lax: Stek laxen i medelhet panna i lika delar smör och olja, tills den fått en gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar. Servera med citronklyftor, kokt potatis och hollandaise.