Du behöver

  • 8 veteskorpor
  • 1 1/2 tsk kanel
  • 2 msk (rå)socker
  • Äppelmos:
  • 750 g skalade, urkärnade
  • syrliga äpplen
  • 1/2 vaniljstång, klyvd
  • 1/2 citron, skal och saft
  • 1/2 dl strösocker
  • Garnering:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk strösocker
  • ev röda vinbär

Gör så här

1
Krossa skorporna till smulor i matberedare. Rosta smulorna i torr stekpanna med kanel och socker till gyllenbrun färg. Lägg smulorna på en tallrik och låt dem kallna.

2

3
Klyfta äpplena och koka dem med vaniljstång, rivet citronskal, citronsaft, socker i 2 deciliter vatten, 5–8 minuter. Stampa till ett grovt mos med en potatisstöt. Låt kallna.

4

5
Vispa grädden med sockret till mjukt skum. Bottna portionsglas eller en stor skål med smulorna. Klicka moset över, toppa med grädde och garnera eventuellt med bärklasar samt lite av smulorna.