Du behöver

Vaniljinlagda tomater:

8 st cocktailtomater
2 msk ättika
4 msk socker
1.5 dl vatten
1 st vaniljstång

Lax:

200 g lax kallrökt i bit
1 msk kaffebönor krossade
1 st citron finrivet skal
2 st lagerblad finmalda

Sötpotatiskräm:

1 st sötpotatis
2 st buljongtärningar helst vegetabiliska
2 st vitlöksklyftor hela
1 msk ingefära finriven färsk
0.5 dl crème fraîche
salt

Garnityr:

gurktärningar skalade
papayatärningar
örter timjan, dill, mangoldskott, basilika eller koriander

Gör så här

1
Vaniljinlagda tomater: Koka en lag på ättika, socker, vatten och uppskuren vaniljstång. Låt lagen kallna medan du skållar cocktailtomaterna hastigt i kokande vatten.

2
Blanda ihop lag och tomater och låt dra i några timmar.

3

4
Skär laxen i tjocka stavar på längden. Gnid in dem med kaffe, citronskal och lagerblad. Rulla in tight i plastfilm till korvar – ungefär som smällkarameller och förvara i kyl några timmar innan du skär den i bitar.

5

6
Sötpotatiskräm: Skala och dela sötpotatisen i bitar. Koka potatisen mjuk i vatten med buljongtärningar och vitlök. Häll av hälften av vattnet och spara hälften vid sidan om. Mixa potatis, ingefära och creme fraiche med lite av vätskan i en mixer. Späd med vätska tills det blir en slät konsistens. Smaka av med salt.

7

8
Dela upp sötpotatiskrämen i portionsglas.

9
Lägg på några tomater och laxskivor. Toppa med gurktärningar, papayatärningar och örter.