Du behöver
- 1 st färsk gårdskyckling 1 1/2-2 kg
- salt och peppar
- 2 st kruspersilja knippor
- 1.5 st schalottenlökar
- 1 st timjan kvist
- smör
- druvkärnsolja
- 1 glas vin torrt vitt + vatten
- 2 dl vispgrädde + 2 dl vatten
- 2 dl standardmjölk (röd mjölk)
- citronsaft eventuellt
Gör så här
1
Putsa och torka av kycklingen. Skölj, torka och putsa persiljan – ta bort de grova stjälkarna. Skär av rotskivan på löken, halvera den men skala inte – lökskalet ger färg åt såsen.
2
3
Gnid in kycklingen utan och innan med salt och peppar, proppa den full med persilja och stäng till med steknål. Bind upp kycklingen, så att ben och vingar kommer tätt intill kroppen.
4
5
Bryn kycklingen i smör och lite olja runt om i en gryta, ta upp den och bryn sedan hjärta, krås, lever etc. Häll av det brynta fettet och lägg tillbaka kycklingen i grytan med bröstsidan uppåt. Häll på vitt vin och koka upp. Lägg på locket och stek kycklingen på svag värme tills vätskan kokat in. Lägg i timjankvisten, häll på grädde, mjölk + drygt 2 dl vatten. Sjud kycklingen på svag, svag värme omkring en timme eller mer under lock. Vänd den då och då.
6
7
Ta upp kycklingen och koka in såsen utan lock till 4-5 dl. Den skär sig och det ska den – skuren sås var ett begrepp förr i tiden. Men i dag vispar Nanna gärna ihop den med en liten smör-mjölkula.