Du behöver

  • Citrusmarinad:
  • 1 citron, skal och saft
  • 2 limefrukter, skal och saft
  • 1 schalottenlök, fint hackad
  • 1 dl rapsolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 6 kalvkotletter eller fläskkotletter
  • Ratatouille:
  • 2 auberginer
  • 5 msk olivolja till pannan
  • 2 stora gula lökar, i tunna skivor
  • 3 stora vitlöksklyftor, pressade
  • 4 zucchini, i skivor
  • 1 selleristjälk, i skivor
  • 2 burkar krossade tomater
  • (à 400 g)
  • 1 tsk strösocker
  • några kvistar timjan, persilja
  • och basilika
  • 2 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1
Blanda skal och saft av citrusfrukter, fint hackad schalottenlök, rapsolja, salt och peppar.

2
Lägg i köttet och marinera minst 1 timme.

3

4
Skär auberginerna till ratatouillen i stora tärningar och lägg dem i ett durkslag.

5
Strö över salt och låt vattna ur i 30 minuter. Skölj bort saltet och torka auberginen.

6

7
Hetta upp oljan i en tjockbottnad gryta.

8
Lägg i löken och låt den bli mjuk utan att den tar färg.

9
Tillsätt vitlöken, fräs ytterligare 2 minuter.

10
Tillsätt aubergine, zucchini, selleri, tomater, socker, örtkryddor och lagerblad. Salta och peppra.

11
Koka upp och sänk till mycket låg värme.

12
Låt grytan sjuda i cirka 30 minuter.

13

14
Ta upp köttet ur marinaden, torka av kotletterna på hushållspapper och grilla dem några minuter per sida på utegrillen.

15
Servera med ratatouillen.


Kommentar:
Ratatouille är ett gott tillbehör till både grillat kött och grillad fisk. Den är lika god varm som kall så gör gärna en rejäl sats.