Du behöver
- 6 lös- eller mjukkokta ägg
- Krassesås:
- 1 liten hackad gul lök
- 2 msk smör/margarin
- 1 msk vetemjöl
- 4 dl grönsaksbuljong
- 50 g vattenkrasse
- 1 dl kaffegrädde, 12 %
- salt
- vitpeppar
- 1-2 tsk pressad citronsaft
- strösocker
- Sellerimos:
- ca 600 g potatis, gärna mjölig sort
- ca 400 g rotselleri
- 3 msk smör/margarin
- ca 2 dl mjölk
- ca 1 tsk salt
- ca 1 krm nymalen vitpeppar
- torkad rostad lök
Gör så här
1
Sås: Fräs den hackade löken i matfettet. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljongen och vispa om. Låt koka cirka 3 minuter. Skär bort skaften på krassen och lägg bladen i såsen. Mixa såsen jämn med stav eller i mixer. Tillsätt grädde och smaksätt med salt, peppar, citronsaft och socker.
2
Mos: Skala och skär potatis och selleri i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten, det tar cirka 15 minuter innan de är färdiga. Häll av vattnet.
3
Tryck sönder potatis och selleri med en avstängd elvisp. Tillsätt matfettet och cirka hälften av mjölken. Sätt på elvispen och vispa moset medan du tillsätter mer mjölk. Låt det bli jämnt och fint i konsistensen. Smaksätt med salt och peppar.
4
Servera rostad lök till.