Du behöver

  • 400 g tinad hoki- eller koljafilé
  • 100 g skalade kräftstjärtar
  • 1 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 1 gul lök
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 dutt kajennpeppar
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 näve skalade kräftstjärtar till garnering

Gör så här

1
Låt fisk, skaldjur, ägg och grädde få samma kylskåpstemperatur.

2
Hacka löken riktigt fint, sjud den i vinet på medelvärme tills bara ett par matskedar vätska återstår. Låt svalna.

3
Dela fisken grovt, hacka kräftstjärtarna lite. Mixa bitarna med ägg, grädde och lökvinet. Strö också i salt och de bägge pepparsorterna medan mixern går. Ställ in färsen i kylen medan du kokar upp vattnet med buljongtärningarna i vid kastrull.

4
Forma ovala fiskbullar med hjälp av två matskedar. Peta ner dem, maximalt hälften i sänder, i den sjudande buljongen. Låt puttra på knapp medelvärme cirka 6 minuter, putta till bullarna efter halva tiden så de vänder andra sidan upp. Ta upp med hålslev, varmhåll under alfolie medan resten sjuds på samma vis.

5
Garnera med hela kräftstjärtar vid uppläggningen.

6
Kan frysas.