Du behöver
- 400 g tinad hoki- eller koljafilé
- 100 g skalade kräftstjärtar
- 1 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 gul lök
- 1 dl torrt vitt vin
- 3/4 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 dutt kajennpeppar
- 1 l vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 1 näve skalade kräftstjärtar till garnering
Gör så här
1
Låt fisk, skaldjur, ägg och grädde få samma kylskåpstemperatur.
2
Hacka löken riktigt fint, sjud den i vinet på medelvärme tills bara ett par matskedar vätska återstår. Låt svalna.
3
Dela fisken grovt, hacka kräftstjärtarna lite. Mixa bitarna med ägg, grädde och lökvinet. Strö också i salt och de bägge pepparsorterna medan mixern går. Ställ in färsen i kylen medan du kokar upp vattnet med buljongtärningarna i vid kastrull.
4
Forma ovala fiskbullar med hjälp av två matskedar. Peta ner dem, maximalt hälften i sänder, i den sjudande buljongen. Låt puttra på knapp medelvärme cirka 6 minuter, putta till bullarna efter halva tiden så de vänder andra sidan upp. Ta upp med hålslev, varmhåll under alfolie medan resten sjuds på samma vis.
5
Garnera med hela kräftstjärtar vid uppläggningen.
6
Kan frysas.