Du behöver
- 1 stor (Bosarps)kyckling
- ca 1–2 dl olivolja
- 1/2 stjärnanis
- 1/2 kanelstång
- 2 vitlöksklyftor, skalade, halverade
- 6 timjankvistar
- 3 msk smält smör
- 2 dl puylinser
- 1 morot, ca 100 g
- 1 bit rotselleri, ca 100 g
- 1/2 huvud savoykål
- 3 tsk smör
- 100 g ostronskivling
- 100 g rökt sidfläsk
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Stycka kycklingen i bröst och lår. Skrovet kan användas att koka fond på.
2
3
Lägg kycklinglåren trångt i en liten ugnssäker form. Ringla över oljan tills den precis täcker (oljan är endast beräknad att tillaga kycklingen i), krossa stjärnanis över, bryt kanelstången och lägg i formen tillsammans med vitlöksklyftor och timjankvistar. Stek mitt i ugnen i 150 grader cirka 45 minuter tills köttet lätt lossar från benen.
4
5
Ta upp kycklinglåren och låt dem svalna lite. Plocka köttet fritt från ben, senor och skinn, och småstrimla längs med fibrerna.
6
Lägg kycklingbrösten trångt i en liten form. Pensla med smält smör och stek bröstköttet mitt i ugnen
7
i 150 grader cirka 30 minuter till gyllenbrun färg. Ös eller pensla
8
ofta.
9
10
Koka puylinserna sakta knappt mjuka i vatten med 1 tsk smör, ungefär 10 minuter, de ska ha en fast kärna kvar. Sila av och håll varma.
11
Skala morot och selleri och skär båda i pyttesmå tärningar. Koka dem knappt mjuka i vatten med en tesked smör. Sila av och håll varmt.
12
13
Plocka savoykålbladen och koka dem mycket lätt i vatten med en tesked smör. Sila av och spola med kallvatten så att den fräscha grönfärgen behålls.
14
15
Skär ostronskivlingen på tvären och stek svampen lätt tillsammans med fintärnat sidfläsk i en tesked smör. Smaka av med salt och peppar.?Stycka kycklingen i bröst och lår. Skrovet kan användas att koka fond på.