Du behöver

  • 500 g grön sparris ett knippe
  • 1.5 l vatten
  • 0.5 msk salt 1 sockerbit

Aurorasås:

1 msk smör
0.5 st schalottenlök finhackad
2 tsk vetemjöl
2 st tomater flådda och urkärnade
0.5 msk tomatpuré
0.5 msk oregano hackad färsk
1 dl vin vitt
1 dl crème fraîche
salt, vitpeppar
1 krm strösocker

Gör så här

1
Skölj sparrisarna och skär bort ett par centimeter av stjälkarnas nedre del. Lägg stjälkarna i rikligt med kokande vatten tillsammans med salt och socker. Koka 3-6 minuter. Häll bort vattnet och spola hastigt under kallt vatten så att kokningen avstannar. Låt stjälkarna rinna av väl. Håll dem varma, eller värm sedan i mikron.

2
Sås: Smält smöret och fräs den hackade löken ett ögonblick. Rör ner mjölet. Tillsätt hackat tomatkött, tomatpuré, oregano och vin. Koka upp under omrörning och sjud såsen 5 minuter under lock.

3
Vispa ner crème fraîche.

4
Smaka av med salt, peppar och socker. Mixa om såsen önskas slätare.

5
Skeda såsen över sparrisen och strö på några extra oreganoblad.