Du behöver
- ca 400 g tinad eller färsk laxfilé
- 1 gul lök, klyftad
- 1 morot, skalad, i bitar persiljestjälkar
- olja och bakplåtspapper
- 6 ägg
- 1 dl matlagningsgrädde
- 4 dl mjölk
- 2 tsk salt,
- 1/2 tsk nymalen vitpeppar
- 500 g tinad hackad spenat
- 2 msk finhackad gräslök
- 4 portioner vildris
- 1 röd chilifrukt
- 100 g sockerärter, grovstrimlade
- 4 portioner färdig citronsås
- rivet skal och saft av 1/2 citron
- en handfull skalade räkor
Gör så här
1
Ta med pincett bort de ben som kan sitta kvar i fiskfilén.
2
Koka upp 3–4 centimeter vatten i vid kastrull, lägg i lök, morot och persilja. Sjud 5 minuter under lock. Lägg i fisken, lägg på lock, sänk värmen till minimum. Fisken är kokt efter 5–6 minuter. Ta bort skinn och det bruna fiskköttet. Låt kallna.
3
4
Olja insidan av fyra rejäla, koniska tekoppar eller skålar, som rymmer cirka 4 deciliter. Lägg två långa remsor bakplåtspapper i kors i botten och upp över kanten, så tas innehållet lätt ut efter gräddningen.
5
6
Vispa äggen med grädde och mjölk, salt och peppar. Rör i spenat och gräslök. Dela fisken i grova kuber och fördela i skålarna. Häll på spenatsmeten. Grädda i nedre delen av 175 grader varm ugn cirka 25 minuter. Låt stadga sig ett par minuter, lossa timbalerna från kanten med kniv. Stjälp upp på tallrikar med hjälp av pappersremsorna.
7
8
Koka vildris i kokpåse enligt paketets anvisning, Låt halva chilin koka med, skiva resten tunt till uppläggningen. Låt sockerärterna också koka med, ta upp med hålslev.
9
Krydda upp citronsåsen med citronskal och -saft. Värm, blanda i räkorna precis före serveringen.