Du behöver

  • ca 400 g tinad eller färsk laxfilé
  • 1 gul lök, klyftad
  • 1 morot, skalad, i bitar persiljestjälkar
  • olja och bakplåtspapper
  • 6 ägg
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 2 tsk salt,
  • 1/2 tsk nymalen vitpeppar
  • 500 g tinad hackad spenat
  • 2 msk finhackad gräslök
  • 4 portioner vildris
  • 1 röd chilifrukt
  • 100 g sockerärter, grovstrimlade
  • 4 portioner färdig citronsås
  • rivet skal och saft av 1/2 citron
  • en handfull skalade räkor

Gör så här

1
Ta med pincett bort de ben som kan sitta kvar i fiskfilén.

2
Koka upp 3–4 centimeter vatten i vid kastrull, lägg i lök, morot och persilja. Sjud 5 minuter under lock. Lägg i fisken, lägg på lock, sänk värmen till minimum. Fisken är kokt efter 5–6 minuter. Ta bort skinn och det bruna fiskköttet. Låt kallna.

3

4
Olja insidan av fyra rejäla, koniska tekoppar eller skålar, som rymmer cirka 4 deciliter. Lägg två långa remsor bakplåtspapper i kors i botten och upp över kanten, så tas innehållet lätt ut efter gräddningen.

5

6
Vispa äggen med grädde och mjölk, salt och peppar. Rör i spenat och gräslök. Dela fisken i grova kuber och fördela i skålarna. Häll på spenatsmeten. Grädda i nedre delen av 175 grader varm ugn cirka 25 minuter. Låt stadga sig ett par minuter, lossa timbalerna från kanten med kniv. Stjälp upp på tallrikar med hjälp av pappersremsorna.

7

8
Koka vildris i kokpåse enligt paketets anvisning, Låt halva chilin koka med, skiva resten tunt till uppläggningen. Låt sockerärterna också koka med, ta upp med hålslev.

9
Krydda upp citronsåsen med citronskal och -saft. Värm, blanda i räkorna precis före serveringen.