Du behöver
- 600 g benfritt älgkött (t ex bringa, högrev eller ytterlår)
- smör till bryning
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk nymalen svartpeppar
- 2 lagerblad
- 1 tsk lättkrossade enbär
- 4 vitlöksklyftor
- 5 dl vatten
- 2 dl rödvin
- 2 gula lökar
- 200 g morot
- 200 g kålrot
- 200 g mandelpotatis
- Brunostkräm:
- 1 1/2 dl messmör
- 1 dl kesella
- 2 msk koncentrerad lingonsaft
- salt och svartpeppar
Gör så här
1
Skör köttet i bitar, inte för smått. Bryn bitarna i smör i en gjutjärnsgryta, gärna i omgångar.
2
3
Om köttet bryns i stekpanna går det att vispa ur pannan med lite vatten som tas med i grytan. Men då får inte fettet brännas under bryningen.
4
5
Tillsätt salt, peppar, lagerblad, enbär och vitlök. Häll på vatten och vin. Koka upp, skumma av och låt koka under lock på svag värme cirka 40 minuter. Späd eventuellt med mer vatten.
6
7
Skala lök och rotsaker och skär i bitar. Lägg dem i grytan och låt dem koka med cirka 15 minuter.
8
Lägg i potatisarna (oskalade men mycket väl borstade) och låt dem koka med i cirka 15 minuter. Det gör inget om potatisen kokar sönder, det är de som reder grytan.
9
10
Gör gärna grytan dagen före så att den får stå till sig så att smakerna mognar. Enkel att värma då man kommer hem från skidspåret.
11
Servera med hembakat kornknäcke och brunostkräm.
12
13
Brunostkräm:
14
Mosa messmöret med kesellan. Smaka av med lingonsaft, salt och peppar.
15
Bred på knäckebröd som äts till grytan eller klicka i gryträtten på tallriken som smakförstärkare.