Du behöver

  • 4 skivor grovt fullkornsbröd
  • 150 g rensad rökt sik
  • blandad sallad, gräslök och dill
  • citronklyftor
  • Förlorade ägg:
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1 tsk ättiksprit
  • 1 msk salt
  • 4 färska ägg
  • Hollandaise:
  • 3 rumsvarma äggulor
  • 1 1/2 msk pressad citronsaft
  • 1 msk ljummet vatten
  • 50 g (osaltat) smör, rumsvarmt
  • 150 g smält (osaltat) smör
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ev aningen kajennpeppar

Gör så här

1
Börja med att förlora äggen. De behöver vara färska så att vitan lägger sig om gulan. Hetta upp vatten med salt och ättika i en kastrull, det ska bara sjuda.

2
Knäck ner äggen ett i sänder och sjud 2–3 minuter. Lyft upp äggen med hålslev och lägg dem att rinna av på handduk.

3
Lägg bröd på var sin tallrik. Fördela sik på bröden och lägg på var sitt förlorat ägg.

4
Klicka på hollandaise om så önskas och toppa med grönt och citronklyfta.

5

6
Hollandaise:

7
Ställ en rostfri bunke i medelvarmt vattenbad, 80–90 grader. Vispa äggulorna i den rostfria bunken tills de tjocknar, cirka en minut.

8
Vispa ner citronsaft, vatten och 1 kryddmått salt i äggen. Rör ner klickar av det rumsvarma smöret som får smälta sakta.

9
Vispa sedan in det smälta smöret tills såsen är tjock och slät. Smaka av med salt och peppar, eventuellt kajennpeppar och lite mer citronsaft om så behövs.