Du behöver

  • rosmarinkvistar
  • 1 (ca 2 kg) urbenad lammstek
  • Lag:
  • 6 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 1 msk rårörsocker
  • 1 kanelstång
  • 4–5 hela nejlikor
  • 6–7 vitpepparkorn
  • 12 cm libbsticka eller selleristjälk, skuren i mindre bitar
  • 1 vitlöksklyfta, gärna med skalet kvar.
  • Tillbehör:
  • potatismos, isbergssallad

Gör så här

1
Stoppa in rosmarin i tomrummet efter benet. Knyt upp steken. Stoppa in rosmarin i tomrummet efter benet. Knyt upp steken med bomullssnöre. Stick in en termometer, på 80 grader, i köttets feta sida. Placera på galler på långpanna med den feta sidan upp i 125–130 graders ugnsvärme. Blanda ingredienserna till lagen och sjud i 10 minuter, låt svalna. Stick hål i steken med provnål så att lagen kan tränga in.

2

3
Placera lag och kött i en fryspåse. Stäng med så lite luft som möjligt kvar i påsen. Låt ligga kallt i 5 timmar, inte längre, då blir den oätlig. Låt steken ligga i kylen och torka upp lite. Häll skyn i en kastrull. Tillsätt vatten. Red av med potatismjöl. Smaka av med soja och lite av saltla.