Du behöver

  • Potatisterrin:
  • 150 g smör
  • 1 kg potatis
  • salt & peppar
  • 250 g fetaost (gärna gotländsk)
  • Överbakad lammrostbiff
  • 50 g smör
  • 1 dl ramslök, eller andra örter som timjan, gräslök eller rosmarin
  • 1 1/2 dl pecorinoost, riven (parmesanost går också bra)
  • 1/2 dl ströbröd
  • 4 bitar lammrostbiff, ca 700 g
  • smör att steka i
  • salt & peppar
  • Sky på soltorkade tomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 3 soltorkade tomater
  • 30 g smör
  • 25 g socker
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl kalvfond
  • 3 dl vatten
  • salt och peppar
  • Tillbehör:
  • 300 g haricots verts, lättkokta

Gör så här

1
Potatisterrin:

2
Smält smöret. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.

3
Blanda potatis och smör, smaksätt med salt och peppar, var försiktig med saltet eftersom osten också är salt. Smula osten. Varva potatis och ost i en avlång sockerkaksform, börja och sluta med potatis.

4
Baka i ugnen i 110 grader i 60–90 minuter. Känn så att potatisen är mjuk. Ställ terrinen i press i kylen över natten: Lägg ett bakplåtspapper på terrinen och ställ något tungt ovanpå (till exempel en avlång form med ett mjölkpaket i).

5
Vid servering: ta ur formen och skiva i 2 centimeter tjocka skivor. Stek i stekpanna till fin färg.

6

7
Överbakad lammrostbiff:

8
Blanda smör, ramslök, pecorino och ströbröd. Kavla ut blandningen till en platta mellan två lager plastfilm.

9
Bryn köttet i smör så det får fin yta, salta och peppra. Lägg i en ugnsfast form. Skär kryddsmöret i bitar och täck lammbitarna. Stek i ugnen 180 grader cirka 10 minuter, till 60 graders innertemperatur. Låt vila innan det serveras.

10

11
Sky på soltorkade tomater:

12
Skala och hacka, hacka tomaterna grovt. bryn tomater, lök och vitlök i smöret några minuter. Tillsätt sockret och sedan vin och fond. koka ner tills cirka hälften återstår. Mixa, smaka av med salt och peppar. Servera köttet med potatisterrin, tomatsky och haricots verts.