Du behöver
- 1 1/4 kg plattfisk, till exempel rödspätta, piggvar eller tunga
- Citrongrässmör
- 75 g smör
- 1 finhackat citrongräs, bara den tjocka delen
- 1 msk finstrimlad färsk koriander
- 1/2 tsk finhackad röd chili
- Grön ärtpuré
- 250 gröna ärter, frysta
- 2 msk vispgrädde
- 1 liten dillkrona
- eller 1 krm krossade dillfrön
- 1 krm salt
Gör så här
1
Receptet fungerar endast för plattfiskar. Rensa, skrapa ytan och skölj fisken. Lägg den med den mörka sidan upp i en osmord långpanna. Inget fett eller salt ska tillsättas.
2
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 100 grader. Låt fisken stå 45-60 minuter eller tills den är färdig. Känn efter med en kniv om fiskköttet lossar från benen. Ta ut pannan.
3
Rör smöret mjukt och fluffigt. Blanda i citrongräs, koriander och chili. Låt smöret stå svalt, inte i kylskåp, tills det ska serveras. Då behåller det sin lena, mjuka konsistens. Tål att stå en timme eller två.
4
Lägg ärterna i kokande lättsaltat vatten. Koka upp igen. Sila av vattnet.
5
Mosa ärterna med potatisstöt eller stavmixer tillsammans med grädde, repade dillblommor och salt.