Du behöver

  • 1 1/4 kg plattfisk, till exempel rödspätta, piggvar eller tunga
  • Citrongrässmör
  • 75 g smör
  • 1 finhackat citrongräs, bara den tjocka delen
  • 1 msk finstrimlad färsk koriander
  • 1/2 tsk finhackad röd chili
  • Grön ärtpuré
  • 250 gröna ärter, frysta
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 liten dillkrona
  • eller 1 krm krossade dillfrön
  • 1 krm salt

Gör så här

1
Receptet fungerar endast för plattfiskar. Rensa, skrapa ytan och skölj fisken. Lägg den med den mörka sidan upp i en osmord långpanna. Inget fett eller salt ska tillsättas.

2
Sätt in långpannan i nedre delen av ugnen i 100 grader. Låt fisken stå 45-60 minuter eller tills den är färdig. Känn efter med en kniv om fiskköttet lossar från benen. Ta ut pannan.

3
Rör smöret mjukt och fluffigt. Blanda i citrongräs, koriander och chili. Låt smöret stå svalt, inte i kylskåp, tills det ska serveras. Då behåller det sin lena, mjuka konsistens. Tål att stå en timme eller två.

4
Lägg ärterna i kokande lättsaltat vatten. Koka upp igen. Sila av vattnet.

5
Mosa ärterna med potatisstöt eller stavmixer tillsammans med grädde, repade dillblommor och salt.