Du behöver
- 6 vitlöksklyftor
- 3 dl vatten
- 1 1/2 msk kalvfond på flaska
- 1 1/2 dl rödvin
- 1-2 msk maizenaredning
- 1 msk smör
- 1 msk soja
- 1/2 tsk salt
- ett varv på vitpepparkvarnen
- 600 g putsad lammytterfilé
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- några varv på svartpepparkvarnen
- 3 vitlöksklyftor
- 1 zucchini
- 1/2 purjolök, sköljd
- 4 tomater skållade och skalade
- 2 burkar stora vita bönor
- 20 svarta oliver
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- svartpeppar
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna på ett fat och rosta dem i cirka 15 minuter tills de börjar bli mjuka. Skala dem och lägg dem i en kastrull. Slå på vatten, fond och rödvin. Koka alltsammans i 5 minuter, red av med maizenaredning.
2
Mixa såsen slät, häll tillbaka i kastrullen. Vispa i smör och lite soja för färgen, smaka av med salt och peppar. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
3
Salta och peppra lammytterfilén. Bryn den runt om i en stekpanna med olivolja. Lägg den på ett ugnsfast fat och stek den till en innertemperatur av 58 grader, det tar 15-20 minuter.
4
Finhacka vitlöken. Dela zucchinin på längden i fjärdedelar, och skiva den.
5
Skär purjolöken i breda strimlor, kärna ur tomaterna och skär dem i bitar. Låt bönorna rinna av och skölj dem. Fräs vitlök, purjolök och zucchini försiktigt i 2 minuter. Tillsätt tomat, oliver och bönor. Låt det bli varmt, krydda med salt och peppar.
6
Skiva upp lammfilén och servera med såsen och bönragun.