Du behöver

  • 6 vitlöksklyftor
  • 3 dl vatten
  • 1 1/2 msk kalvfond på flaska
  • 1 1/2 dl rödvin
  • 1-2 msk maizenaredning
  • 1 msk smör
  • 1 msk soja
  • 1/2 tsk salt
  • ett varv på vitpepparkvarnen
  • 600 g putsad lammytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • några varv på svartpepparkvarnen
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 zucchini
  • 1/2 purjolök, sköljd
  • 4 tomater skållade och skalade
  • 2 burkar stora vita bönor
  • 20 svarta oliver
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader. Lägg de oskalade vitlöksklyftorna på ett fat och rosta dem i cirka 15 minuter tills de börjar bli mjuka. Skala dem och lägg dem i en kastrull. Slå på vatten, fond och rödvin. Koka alltsammans i 5 minuter, red av med maizenaredning.

2
Mixa såsen slät, häll tillbaka i kastrullen. Vispa i smör och lite soja för färgen, smaka av med salt och peppar. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

3
Salta och peppra lammytterfilén. Bryn den runt om i en stekpanna med olivolja. Lägg den på ett ugnsfast fat och stek den till en innertemperatur av 58 grader, det tar 15-20 minuter.

4
Finhacka vitlöken. Dela zucchinin på längden i fjärdedelar, och skiva den.

5
Skär purjolöken i breda strimlor, kärna ur tomaterna och skär dem i bitar. Låt bönorna rinna av och skölj dem. Fräs vitlök, purjolök och zucchini försiktigt i 2 minuter. Tillsätt tomat, oliver och bönor. Låt det bli varmt, krydda med salt och peppar.

6
Skiva upp lammfilén och servera med såsen och bönragun.