Du behöver

  • 1 dl (70 g) hasselnötter
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 200 g kallt smör i småbitar
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • ca 1 msk kallt vatten
  • 1 msk ljus sirap
  • ev 1 msk kallt vatten

Gör så här

1
Hacka nötterna i matberedaren. Tillsätt mjöl, socker och smör i småbitar. Snurra tills smörbitarna smulat sig i de övriga ingredienserna.

2
Lös bikarbonat och bakpulver i vattnet och snurra in i degen tillsammans med sirap.

3
Häll ut smulet på bänken och arbeta samman till en deg, tillsätt ev mer vatten om så behövs för att få degen att gå ihop.

4
Forma två rullar om cirka 3 centimeter i diameter. Rulla in dem i plastfilm och ställ i kylskåpet ett par timmar. Skär rullarna i knappt halvcentimeter tjocka skivor och lägg på papprade plåtar.

5
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader 8–10 minuter tills de fått aningen färg. Låt kallna och förvara i tät burk.